M ČR štafet a družstev 2024

Schuster Martin     07.10.2024

O uplynulém víkendu se v lesích v okolí Vacenovic konaly dva prestižní šampionáty – Mistrovství ČR štafet a družstev. Pořadatelé z SKOB Zlín přivítali téměř dva tisíce závodníků. Naše klubové barvy letos moc viditelné nebyly.


Štafety na „Habánském kopci“

Sobotní závod se běžel v rovinatém, překvapivě však v celkem členitém terénu s pestrou skladbou porostů, na start se postavilo celkem 642 štafet. Nejlépe si vedly naše dorostenky (Alenka, Kája, Barča), vybojovaly 18. místo. Dorostenci (Viki-Kove Jr.-Ondra) skončili 26., naše štafety žen i nemocí oslabená štafeta mužů se pak umístily ve čtvrté desítce.

Ve veteraniádě jsme měli v kategorii H135 tři štafety, nejlépe se umístila štafeta (Juraj-LV-Luke) na 5. místě, další dvě byly na 30. a 50. místě. Naše D135ka obsadila 12. místo (Janka M., Jana K. a Petra).

Družstva na mapě „U červeného blata“

V neděli se závodilo v jižnější části prostoru na mapě „U červeného blata“, terén se od soboty mnoho nelišil. Na startu se sešlo 315 družstev, naši se do bojů zapojili s vervou a odhodláním, ale na uspokojivé výsledky to nestačilo. Dorostenci skončili 11., dospělí byli 32. Nejblíže k medaili tak mělo nakonec veteránské družstvo DH225 (LV-Lucka-Mirek-Janka-Luke), obsadilo 4. místo, pouhých 95 vteřin od „bedny“. Dlužno dodat, že jsme měli 4 zástupce v žákovském výběru oblasti (pod vedením Jany K.), v dresu MSK bojovali Johanka, Amélie, Vojta R. a Ondra, který v obou závodech potvrdil svůj talent.

Co si odvážíme? Další společné zážitky z orienťáku, nedokážu se jich nabažit, děkuji Vám všem za ně. Také zjištění, že se běhá hrozně rychle i v lese (kamenický portugalec Tomas Lima mi v neděli ukazoval záznam z hodinek, tempo mezi 3:25-4:00 na km). Odvážíme si také pěkné dílčí individuální výkony, Jirka, popř. Barča oba dny výborné výkony na svých úsecích, z veteránů Juraj dovezl B družstvo DH225 na špici, Lucka stíhací jízdou posunula DH225 Áčko o 20 míst vzhůru. Viki po tréninkovém výpadku v obou závodech předvedl, že je zpět, držíme palce, ať zůstane zdráv. Atleticky na to máme taky, Štěpán si v sobotu namísto štafet „švihnul“ v Břeclavi 1500m steeplchase na atletickém Mistrovství Moravy a Slezska žactva, skončil tam 3. za 4:59, snad nám k této disciplíně neuteče na trvalo. Zároveň jsme narazili na naše vlastní limity, soupeři nám svými výkony připomínali, že bez dostatečné přípravy a tréninkového nasazení je hrozně těžké uspět týmově. Snad se nám v budoucnu podaří na sobě zapracovat, aby se nám výsledkově dařilo o něco lépe.

Výsledky sobotahttps://oris.orientacnisporty.cz/VysledkyStafet?id=7512, nedělehttps://oris.orientacnisporty.cz/VysledkyStafet?id=7513