Letní soustředění (TSM) - Jablonec nad Nisou

Hadač Filip     20.08.2020

TSM skupina (12 lidí) složená převážně z dorostenců a dorostenek se zúčastnila soustředění u Jablonce nad Nisou (od středy 19.8. do středy 26.8.). Soustředění bylo zaměřeno na závěrečnou přípravu před podzimní sezónou, ve které se poběží všechna MČR. Terény byly velice náročné, převážně kamenité s borůvkami, ale nechyběly ani skály, hustníky nebo městské sprinty. Plán byl velmi nabitý, každý den dopoledne byl težký rychlý trénink a odpoledne volnější (občas mapa nahrazena běžeckým posilováním a koordinací), večer pak analýza postupů nebo příprava na jednotlivá MČR. Soustředění bylo pod vedením F. Hadače za pomocí M. Dávidíka a J. Mielce.

Jednotlivé tréninky jsou k dizpozici po rozkliknutí.


Středa dopoledne - Dopoledne byl poslední trénink, kterým byl kamenitý middle. Trať byla dodána oddílem Tatran Jablonec a měřila pro kluky 3,3km a pro holky o něco méně. Na závěr soustředění se značnou únavou bylo tempo už volné, důležité bylo soustředit se na mapu. GPS.

Po tréninku se uklidila chata, všichni se rozloučili a vyrazilo se na dlouhou cestu vedrem domů.


Úterý odpoledne - Odpoledne se přejelo pod Turnov na Valdštejn, ze kterého se startoval kombotech. Kombotech se skládal ze dvou linií skalními hřbety a jednoho měřeného krátkého middlo-sprintu. Linie i trať měřily každé něco lehce přes kilometr, ale i rychlé tempo znamenalo časy přes 10 min/kmVýsledky. GPS.


Úterý dopoledne - Dopoledne byl sprint v Českém Dubu, který se skládal ze dvou kratších kol. Tratě měřily 1,4km a 1,2km, kde reálné naběhané vzdalenosti byly cca 2,3km a 1,9km. Prostor i tratě byly zaměřeny na přípravu na MČR ve sprintu. Při rozboru postupů nikdo nezvolil všechny správné volby. Výsledky. GPS: 1, 2.


Pondělí odpoledne - Odpoledne byl middle, který byl v úvodní pasáži běžečtější, ve střední pasáži podmáčený a v závěrečné pasáži mapový s kameny. Tratě byly pro kluky 4,2km a pro holky 3,2km. Tempo bylo určené střední, aby se dalo rychle proběhnout a zároveň v tom tempu pokusit zvládnout mapovou část. Kvůli nepřesné mapě měli někteří na jedné kontrole menší problémy, jinak se moc chyb nedělaloGPS.


Pondělí dopoledne - Dopoledne se šly už druhé okruhy, tentokrát v kamenitém prostoru s dobrou průběžností. Kluci absolvovali 6 okruhů, holky 4-5. Okruhy byly délky 500-700m, všechny měly kopec na závěr (start byl na kopci) a některé z nich měly postup i hustníkem. Chybovalo se především z důvodů rychlosti nebo přehlédnutí lampionu (některé kontroly byly pěkně schované). Výsledky.


Neděle dopoledne - Dopoledne byla náročná klasika v borůvčí a hustnících, trať dodal Tatran Jablonec. Vzdálenost pro kluky byla 9,7km a pro holky asi 6,5km. Tempo bylo střední, ale značně to stěžovalo borůvčí po pas na celé mapě. Volby se volily poměrně odlišné, ale nakonec byly časově dost podobnéGPS.

Odpoledne byl první a poslední odpočinek a náročná přednáška, ve které se nejprve probraly postupy z klasiky s následnou detailní přípravou na MČR ve sprintu. Prošelo se každé zákoutí Hradce Králové a probraly se tratě, které měli všichni za úkol doma připravit.


Sobota odpoledne - Odpoledne se jelo k Valdštejnu do skal na skalní middle, který měl být přípravou na MČR. Únava už byla cítit a tak se šlo spíše pomaleji než rychleji, ačkoliv i pomalu vylézt skalní průlez dá zabrat. Trať měřila "pouze" 3,6km pro kluky a něco pod 3km pro holky a vedla z velké části skalními údolími a městy s pár přeběhy. GPS.

Večer se probraly postupy, porovnaly časy ze sprintových štafet a naplánoval další den.


Sobota dopoledne - Dopoledne se běžel první sprint tohoto soustředění, který byl formou sprintových úseků ve dvojicích (farstované). Terén byl poměrně jednoduchý, zato velmi rychlý a rozhodovala každá drobnost. Tratě byly postaveny tak, aby se běželo co nejméně stejných voleb na postupu, ale zároveň aby byly vyrovnané. Ve městě bylo rozneseno celkem 34 kontrol, na kterých byly lampiony. Kluci běželi 5x cca 3 minuty a holky 4x 4 minutyVýsledky. GPS.


Pátek odpoledne - Odpoledne bylo první "volno", ve kterém bylo naplánované kardio (žebřík a posilování). Celkový čas byl 90 minut, což nakonec asi nebylo až takové volno, ale nohy si odpočaly od měkkého terénu, kamenů a přeskakování bordelu v hustníku. Na začátek bylo rozběhání zábavnou formou následované žebříkem, na kterém se odcvičilo poměrně dlouhé koordinační cvičení (všem pořádně zamotalo hlavu). Někteří si šli potom na chvíli zaklusat a na závěr bylo náročné core posilování.

Večer se probraly veškeré chyby, pokusilo se je vzít k srdci (snad úspěšně) a připravit se na další den.


Pátek dopoledne - Dopoledne byl na pořadu dvoukolový middle (kvalifikace + finále), kde první okruh určil startovní pořadí okruhu druhého. Terén by zase náročný, kvalifikace běžečtější, finále v hustníku. Kluci šli 1,9km + 2,8km (1,1km + 1,7km s průběhem přes start/cíl) a holky 1,9km + 1,7km. Bohužel se jedinému Davovi povedlo jít stabilní výkon v kvalifikaci i finále (ale roznášel kontroly), ostatní minimálně v jednom z okruhů vyvedli větší až katastrofální chyby (ale všichni se zvládli vrátit). Tratě jsme zase využili od Tatran Jablonec a běželo se na SI. Výsledky. GPS.


Čtvrtek odpoledne - Odpoledne se absolvoval kombotech, který jsme dostali od Tatran Jablonec. Trať i mapu si všichni velice pochvalovali, ačkoliv chyby stále byly. Trať měla pro kluky 4,5km a pro holky 3-3,5km. V první části se běžela vrstevnicovka čistým terénem ve velkém množství kupek, další část byly rýhy v hustníkové pasáži, kluci potom absolvovali koridor kamenitým terénem a na závěr se šlo do kamenného pole s vrstevnicema. GPS.

Večerní přednáška se nesla v detailním probrání postupů a chyb. Následně probrán plán na další den a vysvětlení zítřejšího middlu.


Čtvrtek dopoledne - Dopoledne se běžely okruhy, které byly vzdáleností kratší, než na co jsme zvyklí. Časy nakonec až tak rychlé nebyly, což způsobil velmi náročně běhatelný terén. Kluci absolvovali 6 okruhů, holky 4. Okruhy byly délky 600-700m, každý v různorodém terénu (kameny, hustníky, podmáčení, rychlejší pasáže). Až na pár menších či větších úletů byl trénink vydařený. Výsledky.


Středa večer - Po dlouhé a náročné cestě z Opavy do Jablonce následovalo ubytování na pronajaté chatě a následně odjezd na noční trénink. Vzdálenost byla pro kluky 5km a pro holky 4km s časy kolem 40-60min, vše v hustnících, borůvčí a kamenech. Všichni se úspěšně vrátili, některým se dostat do mapy chvíli trvalo. GPS.

Po tréninku proběhla úvodní přednáška pro seznámení s plánem na celé soustředění, probrání nočního tréninku a ukázka dalšího dne.