Dorost - Akademie v Srbsku

Hadač Filip     05.02.2020

Skupina 7 dorostenců (Adam, Jirka, Barča, Anička, Majda, Kája a Kačka) pod vedením Filipa se zúčastnila soustředění pořádaném Markem Cahlem (vedoucí TSM). Soustředění proběhlo v Srbsku v Českém Ráji, kde se nachází různorodé terény od běžečtějších s hustníkovými pasážemi až po skalní městečka a hluboká údolí. Absolvovali jsme 8 náročných tréninků, na kterých jsme se naučili běhat lépe ve skalnatých terénech. Velikou výhodou tohoto soustředění byla možnost porovnat se s lidmi v republice, protože se zúčastnilo kolem 60 dorostenců a dorostenek. Po večerech jsme se dodatečně na pokoji navzájem hecovali k planku, abychom zpevnili celé tělo. Pokyny.


Neděle dopoledne - Soustředění jsme zakončili hromadným startem rozděleným na kluky a holky. Běželo se závodním tempem, ale po náročné sobotě toho měli všichni plné zuby a objevily se i zdravotní komplikace. Tratě byly postaveny formou motýlků, kde uzlová kontrola byla na skalnatém kopci a pro jednotlivé okruhy se chodilo vždy dolů pod kopec. Kluci měli na závěr ještě atletickou vložku, kde se běželo úplnou rovinou. Trať pro kluky měřila 6,3km a pro holky 4,5km s časy kolem 50min. GPS: D, H.


Sobota odpoledne - Odpoledne jsme prověřili naše mapové zkušenosti na vrstevnicovce. Tempo bylo úplně volné s čipy. Terén byl velice pěkný, z plošší běžecké pasáže se plynule přeslo do zvrásněné části se záludnými kopečky s podložkou zarostlou borůvkami (velice podobné Švédsku). Kluci měli trať dlouhou 5,8km a holky 3,8km / 4,5km s časy 40-50min. GPS: D16, D18, H18.

Večer jsme zase podrobně rozebrali postupy a zjistili, které volby byly nejvýhodnější.


Sobota dopoledne - Dopoledne všechny zmohla náročná klasika v hlubokých skalnatých údolích. Tempo bylo svižné a běželo se na čipy. Některým svižné tempo zamotalo hlavu i nohy, z čehož si pletli souběžná údolí nebo hřbety. Tratě pro holky byly 4,1km / 4,8km a pro kluky 7,2km. Pod hodinu se to nikomu nepovedlo stáhnout, ale jde vidět, že fyzickou přípravu máme dobrou. GPS: D16, D18, H18.


Pátek odpoledne - Odpoledne jsme vyrazili na druhý kombotech (zase 2 okruhy s různou technikou) v náročném skalnatém terénu. První okruh byl krátký middle v extrémně náročném skalním městě, kde byl problém dohledat kontroly a vylézt skalní průchody. Druhý okruh byl v mírnějším terénu, zato však formou paměťáku. Oba okruhy byly náročnější spíše časově než vzdálenostně, tudíž tratě nebyly moc dlouhé. Holky měly vzdálenosti 1,2km / 1,6km + 1,5km / 1,8km a kluci 1,9km + 2,1km. Časy byly velmí různorodé a měřil se pouze middle, který měli kluci lehce přes 30min. Chybovalo se hodně, ale ne jen u nás. Největším problémem bylo zvládnutí generalizace mapy, která byla místy zmatená a představa o realitě v hlavě jiná. GPS: H18.

Před večeří jsme díky fyzioterapeutky Máji zpevnili tělo a protáhli se. Večer měl potom Kuba přednášku o sprintu společně s detailním rozborem tratí.


Pátek dopoledne - Dopoledne byl na programu sprint v přílehlé vesnici. Zpestřením běžeckého sprintu s volbami byly skalnaté kopcovité pasáže (hlavně pro kluky), které přípománaly severské sprinty. Trať pro kluky měla kolem 2,3km (naběháno cca 3,5km) a pro holky lehce pod 2km (naběháno cca 3km). Běželo se rychlým tempem na čipy, čemuž odpovídají časy 15-20min. Pro některé bylo zajímavým zjištěním, že určité volby byly výrazně lepší než jiné, ačkoliv to na první pohled není zřejmé. GPS: HD.


Čtvrtek odpoledne - Odpoledne byl trénink rozdělen na 2 okruhy formou kombotechu. Jeden okruh byl zaměřen na změny směru a dohledávky. Cílem druhého okruhu bylo držení směru v koridoru. Běželo se pouze na lampiony a tempo bylo volné s důrazem na správné provedení. Trať měřila 5,3km a byla pro všechny stejná, mladší si jí však mohli zkrátit. GPS: DH.

Večer jsme podrobně rozebrali všechny postupy a chyby na přednášce a snad se z nich poučili.


Čtvrtek dopoledne - Dopoledne jsme absolvovali middle bez cest v mírně skalnatém, převážně dobře průběžném terénu. Důraz byl kladen na bezchybovost v tempu co nejbližšímu závodnímu, s čímž má většina ještě problém (i když ve Španělsku jim to většinou šlo). Tratě byly poměrně rychlé a příčinou chyb bylo spíše vysoké tempo a nevýrazné tvary. Délka pro kluky byla 4,5km a pro holky 3,2km / 3,6km s časy kolem 30-45min. GPS: H18, D18, D16.


Středa večer - První den jsme odstartovali nočákem v těsném okolí kempu Ráj. Holky měly tratě 3,4km 3,6km a kluci 4,7km s časy kolem 30-40min. Až na pár drobných chyb jsme všichni úspěšně úvod zvládli. Večer jsme absolvovali přednášku s rozborem tratí a nabrali nové zkušenosti.