Krkonošská 70

Schuster Martin     18.03.2019

Náš oddíl běhu orientačního, vyslal svou 5-člennou hlídku k účasti na závodech běhu lyžařského. A byl to příběh plný týmového soudružství, vytrvalosti, vyčerpání a konečně v cíli také emocí při radosti z dosaženého cíle.


Závod se v novém věku běhá teprve od roku 1954, nicméně jeho historie sahá do dob starších, kdy jsme byli ještě Rakousko-Uherskem, hrabě Jan Nepomuk Harrach svým lesníkům ze Skandinávie dovezl čertovská prkénka zvaná „SKI“, a tyto pak začaly dobývat zimní kopce Krkonoš kdesi v severní Bohemii. Na přelomu století 19. a 20. byla tehdy dokonce poprvé na lyžích dobyta hora Sněžka.

V roce 1905 se běželo po hřebenech poprvé, o osm let později, dne 24.3.1913, závod také napsal smutný příběh, kdy v mrazu a vánici zemřeli dva sportovci a kamarádi, Bohumil Hanč a Václav Vrbata.

Na trať obávané sedmdesátky (ve skutečnosti to bylo jen 68km, převýšení sotva 2000 metrů) se vyslanci našeho oddílu vypravili minulou sobotu jako hlídka č. 54, krátce po osmé hodině ranní, všichni dobře jídlem naloženi, plni nasazení, správně namazaní (v pátek došlo i na prášky, ne však ty na spaní), napití a nalazeni, plní soustředění a taky teple oblečení (i přes jarní teploty v předchozích dnech se ochladilo a spadlo dalších pár desítek cm nového sněhu).

Sedmdesátka je pověstná tím, že celá hlídka nevydrží physicky pohromadě, proto se za tímto účelem vozí lano, aby se případný odpadlík neodpáral, na lano se navázal, a k rychlejší jízdě byl tak přinucen. V očekávání nejhoršího jsme vezli lana dokonce dvě, ale ta nakonec nebyla potřeba. Jelikož se nám navíc v okolí Liščí hory na chvíli otevřely výhledy na okolní krajinu sluncem zalitou, bylo se taky na co koukat, když už docházel dech při kratochvilných konversacích mezi členy týmu. Ano, každý uznal, že si prožil svou drobnější krisi, ale tyto nakonec neměly valného vlivu na výsledek, neboť konstantní rychlost OBO lyžníků vpřed zaručovala jistý návrat ještě v sobotu odpoledne, v časovém limitu, na celkovém 63. místě (cíle dosáhlo 77 týmů). 

Shrnuto a podtrženo, Krkonošská 70 si nás podmanila, i přes skutečnost, že členové týmu po projetí cílem (téměř unisono) konstatovali, že tohle už v žádném případě nechtějí nikdy opakovat. Jak známo, nikdy neříkej nikdy, protože netrvalo dlouho a již v sobotu večer, v teple hotelové sauny, zaznívaly kacířské hlasy, že příští rok dresy OB Opava na startu ve Svatém Petru nebudou chybět!

Hlídka OB Opava jela ve složení: Tomáš Holas, Tomáš Kovalčík (oba Atomic), Tomáš Borunský, Vlastimil Liber (oba Sporten), Martin Schuster (Fischer)

Výsledky

https://sportsoft.cz/cs/zavod/results/3827?rid=3156&eventid=1&genderid=1

https://krkonossky.denik.cz/zpravy_region/sedmdesatka-je-zavod-pravdy-k-horam-proste-patri-20190317.html?fbclid=IwAR3j2i6ZTbLA_DAz5DZalpnJNjJgrN6_VRbRudXdtp3rPwzyVI5U4S-y6aI