Mlaďáci na áčkách

Glonek Jakub     11.09.2018

Poslední áčkový dvojzávod tohoto roku se konal na druhé straně republiky - v pověstných terénech okolo Nového Boru. Naše malá a mladá šestičlenná výprava se vyvlíkla z pořádání moravských béček (všechna čest všem, kteří se postarali o hladké proběhnutí těchto závodů) a plně si užila nádherného terénu v těchto pro nás vzdálených koutech republiky.

Letos už tradičně bylo pořadí závodů odlišné od posledních let. Začínalo se v sobotu middlem a končilo v neděli klasikou. Celý víkend nás doprovázelo příjemné počasí a bezchybná organizace novoborských pořadatelů. A členové našeho oddílu si odnesli několik velice cenných umístění, které můžou do budoucna přinést mnoho motivace.


Krátká trať nekompromisně prověřila mapovou připravenost každého z nás. Kdo chtěl uspět, musel si poradit se nástrahami hustníků, zabušených bažin a především malých i velkých skalek. Musel vychytat místa, kde zrychlit a naopak, kde zpomalit a být důsledný v dohledávce. A v neposlední řadě musel být dostatečně fyzicky připraven, aby zvládl poslední postupy směrem ke shromaždišti, které byly dosti jednoduché a běžecké. 

Všechny tyto podmínky evidentně splnil Jirka v kategorii mladších dorostenců a byl za to odměněn životním výsledkem - 2. místem. Ostatní dorostenci se nevyvarovali menších chybiček, přesto vybojovali slušné body do áčkového žebříčku. Víťovo umístění v TOP15 a Tomínovo v TOP20 určitě není k zahození. Kuba, který jako jediný hájil naše barvy v elitě se poměrně často nevyvaroval chybám. Může se však pochlubit tím, že v závodě doběhl nejlepšího českého orienťáka Vojtu Krále - a to rovnou dvakrát. 

 

Klasická trať zavítala do sousedního prostoru, který byl velice podobný tomu sobotnímu. Přibylo borůvek pod nohama, přibyly kopce, trošku ubylo skal. Většina voleb postupů byla stavěná na variantách kopec zprava, zleva nebo rovně (což nikdy nebylo výhodné). V závěru tratí výrazně přibylo skal a rozhodovalo se, jestli skály obíhat spodem, vrchem nebo se pokoušet o traverz (také to nikdy nebylo výhodné). Tratě každopádně byly velice pěkné, příjemné a zábavné od začátku až do konce. Možná s výjimkou kopce Ortel, který byl opravdu prudký a kamenitý a ve výsledku se obíhal pořád po stejné cestě.

Naši borci se opět neztratili a i z klasiky si přivezli spoustu cenných výsledků. Jirka aspoň trošku navázal na skvělé sobotní umístění a skončil na parádním 6. místě. Po ne úplně povedené sobotě se oklepal Áďa a solidním výkonem se dostal do TOP15. Nejlepší progres oproti sobotě však zaznamenal v elitě Kuba. Stabilním výkonem po celou trať s minimem chyb se propracoval k životnímu výsledku. Trať dlouhou necelých 15 kilometrů absolvoval za 109 minut a s velkou spokojeností bral 7. místo. 

 

Víkend to byl krásný, terény pro nás až nezvykle nádherné, výsledky naprosto dostačující, teď je však nejvyšší čas se vrátit nohama na zem a připravit se na vrcholy sezóny - MČR na klasice, popřípadě nominační závody na SP. Výkony o tomto víkendu ukázaly, že nemusíme hrát druhé housle. Tak všem přeju hodně štěstí!

 

Výsledky - sobota (krátká trať)

P  Sklenář Martin 1. místo
H16A  Kostka Jiří   2. místo 
H16A  Čech Vít  13. místo 
H18A  Valík Tomáš   16. místo 
H16A  Valík Adam  23. místo 
H21E  Glonek Jakub  24. místo

Výsledky - neděle (klasická trať)

H16A  Kostka Jiří  6. místo 
H21E  Glonek Jakub 7. místo 
H16A  Valík Adam 13. místo 
T6  Sklenář Martin 17. místo 
H16A  Čech Vít  25. místo 
H18A  Valík Tomáš   26. místo